Oplader kan iPhones en iPad infecteren met malware

Onderzoekers hebben een oplader ontwikkeld die het mogelijk maakt willekeurige software op iOS-apparaten zoals de iPhone en iPad te plaatsen. Kwaadwillenden kunnen op deze wijze onder andere malware op de apparaten plaatsen.
De Black Hat-conferentie
De hackers kunnen met de oplader de beschermde omgeving van de App Store dus omzeilen. Het is niet precies duidelijk hoe de software wordt geïnstalleerd. De oplader wordt gepresenteerd op de Black Hat-conferentie, die op 31 juli en 1 augustus wordt georganiseerd in Las Vegas.
Binnen één minuut te infecteren
De onderzoekers schrijven in de aankondiging van de presentatie dat een iOS-apparaat binnen één minuut geïnfecteerd kan worden door deze aan de malafide oplader te koppelen. De onderzoekers presenteren daarnaast hoe de geïnstalleerde software vervolgens kan worden verborgen op de iPhone of iPad. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van dezelfde methode die Apple gebruikt om zijn eigen apps in sommige gevallen te verbergen.
Een proof-of-concept van de malafide oplader wordt op de Black Hat-conferentie gepresenteerd. De oplader draagt de naam 'Mactans' en is gebaseerd op een BeagleBoard. Mactans is ontwikkeld met een relatief laag budget en weinig tijd. De onderzoekers bespreken echter ook de mogelijkheden van de oplader als deze met een groter budget wordt ontwikkeld.