Domein van Sovjet-Unie wordt vooral gebruikt door cybercriminelen

De Sovjet-Unie is in 1991 uit elkaar gevallen. Het online domein van het communistische land is echter nog steeds erg actief. Vooral scammers, spammers en andere cybercriminelen maken gebruik van de .su-domeinnaam. Dit zegt Oren David, manager van het beveiligingsbedrijf RSA Security tegen The Guardian.
Meer dan de helft van alle cybercriminelen uit Rusland of voormalige Sovjet-landen maakt volgens RSA Security gebruik van de domeinnaam van de Sovjet Unie
De hoeveelheid malafide activiteiten op de .su-domeinnaam is sinds twee jaar fors toegenomen. David stelt dat veel Russische cybercriminelen de overstap hebben gemaakt naar het .su-domein nadat Rusland het toezicht op het Russische .ru-domein aanscherpte. Het aantal malafide websites op het domein van de Sovjet-Unie zou de afgelopen jaren ieder jaar zijn verdubbeld. Naar schatting gebruikt de helft van alle cybercriminelen uit Rusland of voormalige Sovjet-landen gebruik van het domein.
Geld verdienen
De websites op het .su-domein zouden zelden een politieke insteek hebben en dan ook vooral gericht zijn op het verdienen van geld. Desondanks vinden op het domein ook legitieme activiteiten plaats, waardoor het niet mogelijk is het domein simpelweg te blokkeren.
Het .su-domein wordt sinds 2007 beheerd door de Russische non-profit organisatie Foundation for Internet Development. Oprichter Sergei Ovcharenko stelt door slechte Russische wetgeving en verouderde gebruiksvoorwaarden weinig tegen de malafide website te kunnen doen. Hij geeft dan ook toe dat malafide websites op het domein lange tijd ongestraft hun gang kunnen gaan. Ovcharenko belooft binnenkort met een nieuw beleid te komen om de wildgroei van malafide websites aan te pakken.