'OV-chipkaart kan gekraakt worden met Android-smartphone en NFC-chip'

De beveiliging van de OV-chipkaart blijkt nog steeds lek te zijn. Met behulp van een nieuwe generatie Android-smartphone, twee gratis apps en een NFC-sticker is het mogelijk het betaalmiddel voor het openbaar vervoer te kraken.
OV-chipkaart
Onderzoeksbureau ITDev Solutions en Reizigersorganisatie TotalOV melden tegenover De Telegraaf erin te zijn geslaagd de OV-chipkaart te kraken. Door de NFC-sticker op de OV-chipkaart te plakken wordt deze chip gescand in plaats van de chipkaart zelf. Gebruikers betalen hiermee dus met de NFC-chip in plaats van OV-chipkaart.
In de praktijk
Trans Link, het bedrijf achter de OV-chipkaart, heeft de zaak inmiddels onderzocht. Het bedrijf zegt tegen de NOS dat het in theorie inderdaad mogelijk is gratis te reizen met behulp van een NFC-chip. In de praktijk is dit echter niet mogelijk, aangezien gebruikers alleen het saldo op de NFC-chip kunnen verhogen met behulp van speciale apps. Deze apps zijn momenteel niet beschikbaar voor het Android-platform.
Desondanks kondigt Trans Link aan in gesprek te gaan met ITDev Solutions en TotalOV om de veiligheid van de OV-chipkaart verder te onderzoeken.