'Terughacken is niet de oplossing'

Bij de aanpak van cybercriminaliteit wordt steeds vaker besloten de cybercriminelen terug te hacken. Etienne van der Woude van WatchGuard Technologies stelt in het Financieele Dagblad (FD) echter dat terughacken niet de oplossing is.
Etienne van der Woude van WatchGuard: 'Terughacken is niet de oplossing'
Van der Woude stelt dat het terughacken van cybercriminelen niet zonder risico is. Zo is het doorgaans lastig te achterhalen welke partij precies achter een cyberaanval zit. De kans is hierdoor groot dat bij het terughacken een onschuldige persoon of organisatie wordt gehackt.
Juridische problemen
De Regional Sales Manager Benelux van WatchGuard stelt dat terughacken daarnaast voor juridische problemen kunnen leiden. Van der Woude stelt dat bedrijven die cybercriminelen hacken zich in een grijs gebied begeven. Hackers opereren echter vaak globaal. Het juridische aspect is binnen eigen land al niet zonder risico, maar kan wereldwijd al helemaal tot juridische problemen leiden.
"In feite is strikeback niets anders dan wraak", zegt Van der Wouden tegen het FD. Als data wordt gestolen zal een tegenaanval tegen de hackers deze gestolen data niet teruggeven. De schade is al gedaan en kan op deze wijze niet worden gerepareerd. Van der Wouden noemt het toegeven aan deze vergeldingsdrang dan ook onverstandig.