'AIVD zet surveillanceprogramma PRISM in om burgers te bespioneren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA maakt gebruik van het surveillanceprogramma PRISM om Amerikaanse burgers te bespioneren. NSA blijkt echter niet de enige inlichtingendienst te zijn die van het programma gebruik maakt. De inlichtingendienst AIVD zet PRISM in om informatie te verzamelen over Nederlandse burgers.
AIVD
Dit schrijft De Telegraaf op basis van een voormalig AIVD-agent, die voor de inlichtingendienst actief is geweest bij het monitoren van Nederlandse moslimextremisten. De AIVD'er stelt dat de inlichtingendienst simpelweg een verdacht e-mailadres kan opgeven, waarna binnen vijf minuten allerlei informatie over de eigenaar beschikbaar is. Denk hierbij aan e-mail- en chatberichten, maar ook aan video's, foto's en profielen op sociale netwerken. Ook online opgeslagen data en uitgewisselde bestanden zijn toegankelijk dankzij PRISM.
De werkwijze van PRISM
PRISM is een surveillanceprogramma waarvan het bestaan vorige week werd onthuld door een klokkenluider, die werkzaam is geweest bij NSA. De Amerikaanse inlichtingendienst zou via PRISM toegang hebben tot allerlei data van grote technologiebedrijven, waardoor data over burgers in handen komt van de NSA. Niet alleen Amerikaanse, maar ook bedrijven in andere landen waaronder Nederland zouden meewerken aan PRISM en dus data verstrekken.
De data die in PRISM wordt verzameld beperkt zich echter niet tot bedrijven die vrijwillig meewerken aan het surveillanceprogramma. Bij bedrijven die geen medewerking willen verstrekken wordt een geheim agent geïnstalleerd, die op verzoek alsnog data kan doorspelen aan PRISM.