NSA: 'Wij hebben tientallen terreuracties kunnen voorkomen dankzij PRISM'

De Amerikaanse overheidsdienst National Security Agency stelt 'tientallen terreuracties' te hebben verijdeld in zowel het binnen- als buitenland met behulp van het omstreden PRISM-spionageprogramma. Dit heeft NSA-directeur Keith Alexander deze week gezegd tijdens een hoorzitting in de Senaat.
NSA: 'Wij hebben tientallen terreuracties kunnen voorkomen dankzij PRISM'
Alexander verdedigt hiermee het gebruik van het spionageprogramma, waarvan het bestaan onlangs door een klokkenluider is onthuld. De NSA-directeur wil Amerikaanse burgers laten weten transparant te werk te gaan. Het is niet duidelijk hoeveel terreuracties de NSA exact met behulp van PRISM zou hebben weten te voorkomen. Alexander hoopt hier binnen een week meer duidelijkheid over te kunnen geven.
Voorbeeld
Wel noemt Alexander een aanslag op de metro in New York die in 2009 werd voorkomen als voorbeeld. De NSA-directeur stelt dat PRISM de NSA in staat stelde te achterhalen waar de Afghaanse Najibullah Zazi mee bezig was en kon voorkomen dat hij zijn plannen kon uitvoeren.
Onlangs bleek dat niet alleen de NSA, maar ook de Nederlandse inlichtingendienst AIVD van PRISM gebruik maakt. De AIVD'er stelt dat de inlichtingendienst simpelweg een verdacht e-mailadres kan opgeven, waarna binnen vijf minuten allerlei informatie over de eigenaar beschikbaar is. Het gaat hierbij om e-mail- en chatberichten, video's foto's en social media-profielen, maar ook om online opgeslagen en uitgewisselde data.