Techbedrijven delen kwetsbaarheden in hun software met NSA

Duizenden technologiebedrijven delen beveiligingsgaten in hun software en specificaties van hun hardware met de Amerikaanse overheidsdiensten NSA, CIA en FBI. De bedrijven verlenen dus meer medewerking dan alleen van gegevens.
NSA
Dit meldt Bloomberg. De NSA verzamelt via het spionageprogramma PRISM informatie over burgers wereldwijd. De inlichtingendienst werkt samen met een groot aantal technologiebedrijven die hun medewerking aan de dienst verlenen. Onder andere Microsoft, Apple, Google en Facebook zouden medewerking verlenen. PRISM bevat dan ook gegevens over honderden miljoenen gebruikers wereldwijd.
Beveiligingsgaten
Nu blijkt dat de samenwerking tussen de Amerikaanse overheidsdiensten en technologiebedrijven verder gaat dan het verstrekken van data. Technologiebedrijven blijken de NSA, CIA en FBI ook informatie te verstrekken over beveiligingsgaten die in hun software is aangetroffen. Deze kwetsbaarheden kunnen worden misbruikt om machines binnen te dringen en op deze wijze informatie over een verdachte op te sporen.
Microsoft bevestigt in een reactie aan Bloomberg dat het bedrijf inderdaad nieuw ontdekte softwarelekken direct deelt met de NSA. Het bedrijf stelt echter dat deze informatie alleen wordt gebruikt om kritieke systemen te beschermen tegen aanvallen. Bronnen van Bloomberg melden echter dat Microsoft geen enkele controle heeft op de wijze waarop zijn informatie wordt gebruikt. Niets staat de NSA dan ook in de weg om de informatie ook op offensieve wijze in te zetten.