'Beveilig ebooks door subtiele wijzigingen aan te brengen in de tekst'

Een nieuwe beveiliging voor digitale boeken brengt subtiele wijzigingen aan in ieder verkocht exemplaar. Hierdoor is het mogelijk kopieerde varianten van een ebook terug te leiden naar het originele exemplaar. De beveiligingstechniek maakt het dus mogelijk te achterhalen wie een illegale kopie heeft verspreid.
'Beveilig ebooks door subtiele wijzigingen aan te brengen in de tekst'
De beveiliging is ontwikkeld door onderzoekers van de Duitse Technische Universiteit van Darmstadt. De onderzoekers willen in ieder ebook dat wordt verkochte en aantal subtiele wijzigingen doorvoeren in de tekst. Het gaat om wijzigingen die de inhoud van het boek niet wijzigen en voor lezers dus ook geen belemmering opleveren. Denk hierbij aan het omdraaien van twee woorden in een opsomming of het vervangen van woorden door synoniemen.
Verspreiders van illegale boeken opsporen
Verschijnt een illegale kopie van het boek op internet? Dan is aan de hand van de aangebrachte wijzigingen het mogelijk te identificeren welk uniek exemplaar van het boek illegaal op internet is verspreid, waarna kan worden opgezocht aan wie die ebook is verkocht. Het is dus mogelijk aan de hand van de wijzigingen de gene op te sporen die een illegaal boek in eerste instantie op internet heeft geplaatst.
De nieuwe beveiliging moet een consumentvriendelijk alternatief worden voor de drm-beveiliging. Consumenten kunnen ondanks de beveiliging zelf bepalen op welke apparaten zij hun boeken willen lezen en kunnen deze dus zonder problemen op meerdere apparaten plaatsen.