Cybercriminelen al een jaar actief in haven van Antwerpen

De twee containerterminals waar cybercriminelen voor een drugsbende hebben ingebroken zijn al zeker een jaar gehackt. De hackers zouden sinds juni actief zijn in de haven. Het gaat om een nieuw fenomeen.
Cybercriminelen blijken al een jaar actief in haven van Antwerpen
Paul van der Zanden, voorlichter van het OM in Nederland, zegt tegen Webwereld dat het gaat om een geheel nieuwe methode. De methode is aan het licht gebracht door de Belgische politie, waarna de informatie is doorgespeeld aan Nederland.
Onduidelijkheid over verband tussen incidenten
Ook het Belgische OM kent de werkwijze niet. Allerlei havenbedrijven hadden bij de Belgische politie meldingen gedaan. Denk hierbij aan cyberaanvallen en verdachte e-mailberichten. Het was echter niet direct duidelijk dat de incidenten met elkaar verband hielden.
De aanval van de drugsbende op de haven van Antwerpen gaat echter verder. De criminelen hebben ook fysiek bij de havenbedrijven ingebroken en fysieke keyloggers op het systeem geplaatst. Deze keyloggers bleken te zijn voorzien van Nederlandse sim-kaarten. Dit was dan ook reden het Nederlandse OM bij het onderzoek te betrekken.