Minister Plasterk: 'AIVD en MIVD maken geen gebruik van PRISM'

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD maken geen gebruik van het Amerikaanse spionageprogramma PRISM. Dit zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk volgens NU.nl vandaag na afloop van de ministerraad.
AIVD
De minister benadrukt dat de AIVD en MIVD geen 'onbelemmerde toegang tot het internetverkeer en het mobiele telefoonverkeer' hebben, ook niet via buitenlandse inlichtingendiensten. Wel zouden de inlichtingendiensten toegang kunnen krijgen tot dit verkeer indien dit in het belang is van de nationale veiligheid in Nederland.
Herkomst van informatie niet altijd duidelijk
Plasterk geeft wel toe dat Nederland (nog) niet weet hoe buitenlandse inlichtingendiensten die informatie aan de AIVD of MIVD verstrekken aan deze informatie komen. Het is dus mogelijk dat deze informatie buiten het weten van Nederland is verzameld door het PRISM-spionageprogramma.
Een anonieme voormalig medewerker van de AIVD zei eerder deze week nog dat de inlichtingendienst toegang heeft tot informatie uit het PRISM-spionageprogramma. De AIVD zou een verzoek kunnen indienen bij de Amerikanen, waarna binnen vijftien minuten informatie over de verdachte persoon beschikbaar wordt gesteld. Denk hierbij aan e-mail- en chatberichten, maar ook aan video's, foto's en profielen op sociale netwerken.

Minister Plasterk: 'AIVD en MIVD maken geen gebruik van PRISM'

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD maken geen gebruik van het Amerikaanse spionageprogramma PRISM. Dit zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk volgens NU.nl vandaag na afloop van de ministerraad.
AIVD
De minister benadrukt dat de AIVD en MIVD geen 'onbelemmerde toegang tot het internetverkeer en het mobiele telefoonverkeer' hebben, ook niet via buitenlandse inlichtingendiensten. Wel zouden de inlichtingendiensten toegang kunnen krijgen tot dit verkeer indien dit in het belang is van de nationale veiligheid in Nederland.
Herkomst van informatie niet altijd duidelijk
Plasterk geeft wel toe dat Nederland (nog) niet weet hoe buitenlandse inlichtingendiensten die informatie aan de AIVD of MIVD verstrekken aan deze informatie komen. Het is dus mogelijk dat deze informatie buiten het weten van Nederland is verzameld door het PRISM-spionageprogramma.
Een anonieme voormalig medewerker van de AIVD zei eerder deze week nog dat de inlichtingendienst toegang heeft tot informatie uit het PRISM-spionageprogramma. De AIVD zou een verzoek kunnen indienen bij de Amerikanen, waarna binnen vijftien minuten informatie over de verdachte persoon beschikbaar wordt gesteld. Denk hierbij aan e-mail- en chatberichten, maar ook aan video's, foto's en profielen op sociale netwerken.