Britse inlichtingendienst slaat 21 petabyte aan internetverkeer op per dag

De Britse inlichtingendienst GCHQ blijkt een eigen spionageprogramma te hebben. De Britse geheime dienst blijkt onderzeese kabels die in Groot-Brittannië aan land komen rechtstreeks af te tappen. De dienst is hierdoor in staat een kwart van al het internetverkeer in het land te monitoren en tijdelijk op te slaan. Tot 21 petabyte aan data zou per dag worden opgeslagen.
GCHQ
De Britse krant The Guardian meldt van klokkenluider Edward Snowden documenten te hebben ontvangen die dit bewijzen. GCHQ zou toegang hebben tot maar liefst 1.500 van de 1.600 glasvezelkabels die door Groot-Brittannië lopen. 400 van deze kabels zouden daadwerkelijk actief worden getapt, waardoor de geheime dienst enorme hoeveelheid e-mailberichten, chatberichten, bezochte website en zelfs telefoongesprekken zou onderscheppen. Het spionageprogramma draait intern de naam 'Tempora'.
Enorme hoeveelheid data
Het gaat dan ook om gigantische hoeveelheid data. De Britten zouden maar liefst 600 miljoen telefoongesprekken en tot 21 petabyte aan data per dag opslaan. De data wordt drie dagen lang bewaard, terwijl de metadata zelfs 30 dagen lang wordt opgeslagen. Het spionageprogramma biedt GCHQ de mogelijkheid verdachte niet alleen rechtstreeks af te luisteren, maar ook activiteiten die zij eerder hebben uitgevoerd te achterhalen.
Ook de NSA tapt met het Amerikaanse spionageprogramma PRISM direct belangrijke glasvezelkabels af. Snowden stelt echter dat de Britten dit op aanzienlijk grotere schaal doen dan de Amerikanen.