Ransomware neemt Android-smartphones en -tablets in gijzeling

De eerste ransomware voor Android is opgedoken. Symantec meldt een nagemaakte virusscanner te hebben ontdekt die Android-smartphones en -tablets in gijzeling neemt. Eigenaren krijgen pas weer toegang tot hun apparaat nadat zij de cybercriminelen geld hebben betaald.
Het gaat om ransomware die door Symantec de naam Android.Fakedefender heeft gekregen. De ransomware maakt de gebruiker wijs dat zijn of haar Android-apparaat geïnfecteerd is met malware. Het toestel wordt vervolgens vergrendeld, waarna gebruikers niet langer in staat zijn content op te starten. Ook kan de malafide app niet meer worden verwijderd.
Tegen betaling ontgrendelen
De cybercriminelen bieden slachtoffers de mogelijkheid hun toestel tegen betaling weer te laten ontgrendelen. Gebruikers moeten hiervoor 90 dollar per toestel betalen. De malware neemt het apparaat van slachtoffers dus letterlijk in gijzeling.
De malware is gericht op Android-gebaseerde tablets en smartphone. Niet iedere Android-variant is echter even kwetsbaar voor de malware, aangezien deze niet op ieder apparaat in staat is al zijn functies uit te voeren. In de meeste gevallen kunnen gebruikers echter niet de fabrieksinstellingen van het apparaat terugstellen. Slachtoffers kunnen dan ook alleen een harde reset uitvoeren, waarbij het apparaat volledig wordt geleegd. Alle data gaat hierbij dus verloren.