Nieuw bewijs voor realtime monitoren van e-mail door NSA

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA monitort in realtime e-mail en andere communicatiediensten. Dit blijkt uit een opgedoken PowerPoint-presentatie. De presentatie geven een aantal interessante details over het programma prijs.
National Security Agency
Klokkenluider Edward Snowden stelde eerder al dat de NSA in staat is in realtime e-mailverkeer en andere communicatie te monitoren. The Washington Post heeft screenshots van vier nieuwe PowerPoint-slides in handen over het Amerikaanse spionageprogramma PRISM die deze claim bevestigen. De NSA zou een persoon als verdachte kunnen aanmerken, waarna de dienst automatisch een waarschuwing ontvangt zodra deze verdachte actief worden. Waarschuwingen worden gegeven zodra de verdachte inlogt op zijn machine, een e-mail- of sms-bericht verstuurt of communiceert via voice-chat.
Mainway, Marina en Pinwale
De slides verklappen ook dat PRISM bestaat uit verschillende onderdelen, die allen een eigen naam dragen. Zo wordt een systeem met de naam 'Mainway' gebruikt voor het aftappen van telefoongesprekken, terwijl het 'Marina'-systeem gebruikt om internetverkeer te monitoren. 'Pinwale' is een systeem waarmee videogesprekken in de gaten worden gehouden.
De screenshots zijn gemaakt op 5 april. Op dit moment zouden 117.765 doelwitten door het PRISM-programma worden gevolgd. Het is echter niet duidelijk op welke wijze dit cijfer is samengesteld. Zo is onduidelijk of het gaat om unieke doelwitten of dat verdachten meerdere keren worden geteld.