Veel kindvriendelijke apps verzamelen privacygevoelige informatie

Veel mobiele apps die kindvriendelijke claimen te zijn blijken in werkelijkheid allerlei privacygevoelige informatie te verzamelen. Dit zonder toestemming te vragen van de gebruikers. De informatie wordt doorverkocht aan adverteerders.
Android
Dit meldt The Wall Street Journal, dat 40 mobiele apps gericht op kinderen heeft onderzocht. Maar liefst 28 van deze apps bleken gebruikersdata te verzamelen en door te spelen aan analysebureau's. Deze bureau's verstrekken de informatie op hun beurt aan adverteerders. De krant heeft de apps onderzocht naar aanleiding van nieuwe privacywetgeving die vanaf vandaag in de Verenigde Staten van kracht is.
Pocket Change
Als voorbeeld wordt Pocket Change genoemd, een app waarvoor de ontwikkelaars steun ontvangen van Google. Pocket Change is app die gebruikers een virtueel spaar- en betaalsysteem biedt. De app is verwerkt in ongeveer 500 apps en biedt in deze apps onder andere de mogelijkheid in-app aankopen te betalen. Dit klinkt handig en lijkt niet direct schadelijk.
Pocket Change blijkt echter een flinke hoeveelheid informatie over gebruikers te verzamelen. Denk hierbij aan het e-mailadres en mobiele provider van de gebruiker, maar ook aan de device ID en een overzicht van alle op het apparaat geïnstalleerde apps. The Wall Street Journal heeft contact gezocht met de ontwikkelaars van Pocket Change, die inmiddels hun beleid hebben gewijzigd en gebruikers wel om toestemming vraagt voor de informatie wordt opgeslagen.