PRISM-klokkenluider Snowden vraagt asiel aan in Nederland

Edward Snowden, de man die het PRISM-spionageprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aan het licht bracht, neemt het zekere voor het onzekere. De klokkenluider vraagt in een flink aantal landen waaronder Nederland asiel aan.
Edward Snowden vraagt politiek asiel aan in onder andere Nederland om vervolgens in de Verenigde Staten te voorkomen
Wikileaks meldt dat Snowden in 19 verschillende landen politiek asiel heeft aanvraagd. Het gaat hierbij om Bolivia, Brazilië, China, Cuba, Duitsland, Finland, Frankrijk, India, Italië, Ierland, Nicaragua, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Rusland, Spanje, Venezuela, Zwitserland en Nederland. Wikileaks staat de klokkenluider bij en probeert de Snowden te helpen een veilig onderkomen te vinden.
Snowden bevindt zich op dit moment op het vliegveld van Moskou, aangezien hij op de vlucht is voor de Amerikaanse autoriteiten. Rusland stelt dat Snowden zich hierdoor in de 'transitzone' van de luchthaven bevindt en hierdoor niet in Rusland is. De Russen stellen Snowden dan ook niet op te kunnen pakken, terwijl de Amerikanen om zijn uitlevering vragen.