Duitse geheime dienst blijkt internet exchange DE-CIX af te tappen

De Duitse geheime dienst BND blijkt de Duitse internet exchange DE-CIX af te tappen. Gemiddeld wordt vijf procent van het dataverkeer dat dat door de internet exchange komt onderschept. Dit percentage bedraagt maximaal 20 procent.
DE-CIX
Dit meldt de Duitse website Heise op basis van anonieme bronnen. Ook heeft de website met de Duitse ministerie van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger gesproken. DE-CIX is één van de grootste internet exchanges ter wereld en verwerkt iedere seconde 2,5 terabit aan data. Het is niet bekend op welke wijze BND DE-CIX aftapt. Dit zou in ieder geval niet bij de core of edge routers gebeuren.
Ook in Nederland gaan geruchten dat inlichtingendienst internet exchanges aftappen. De AIVD en MIVD zouden deel hebben genomen aan een geheime aanbesteding om de Amsterdamse internet exchange AMS-IX af te tappen. AMS-IX heeft op een hoorzitting van de Tweede Kamer laten weten niets van dergelijke aftappraktijken af te weten. De regering ontkent de afluisterpraktijken in reactie op kamervragen van SP-lid Ronald van Raak echter niet.