Europees Parlement stemt over resolutie tegen VS voor PRISM-programma

Het Europees Parlement neemt mogelijk maatregelen tegen de Amerikanen naar aanleiding van het spionageprogramma PRISM. Het parlement stemt vandaag over een resolutie waarin een reeks maatregelen worden aangekondigd tegen de Verenigde Staten.
ZDNet meldt dat de resolutie moet de Amerikanen dwingen meer duidelijkheid te geven over het PRISM-spionageprogramma. Zo wordt voorgesteld de onderhandelingen met de VS over het handelsakkoord op te schorten tot de Amerikanen een duidelijk beeld geven over de spionageactiviteiten van de inlichtingendienst NSA. De resolutie noemt het spionageprogramma een 'serieuze overtreding van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer.
Geen informatie meer uitwisselen
Daarnaast wil Europa voorlopig op een aantal punten geen informatie meer uitwisselen met de VS. Het gaat hierbij om geldstromen van en naar Europese landen, waarmee de Amerikanen inzicht hopen te krijgen in de financiering van terroristische groeperingen. Ook wil het Europees Parlement geen passagiersgegevens uit de luchtvaartsector meer overdragen aan de VS.
Reuters meldt dat naast het PRISM-spionageprogramma van de Amerikanen ook het Tempora-programma van de Britten onder de loep ligt. Het Verenigd Koninkrijk (VK) verzamelt met dit afluisterprogramma veel informatie door rechtstreek transatlantische internetkabels af te tappen. Onderzoek moet uitwijzen of de Britten hiermee Europese wetgeving overtreden.