Europees Parlement verhoogt maximumstraf voor hacken naar twee jaar

Europese landen moeten een minimale maximumstraf van twee jaar in hun wetboek opnemen voor hacken. Indien een botnet is gebruikt bij een cyberaanval bedraagt de minimale maximumstraf drie jaar, terwijl deze bij aanvallen op kritieke infrastructuur op vijf jaar ligt. Dit bepaalt het Europees Parlement.
Europees Parlement verhoogt maximumstraf voor hacken naar twee jaar
Het Europees Parlement stemt in met een voorstel van de commissie 'Burgerlijke vrijheden', die identieke minimum maximumstraffen heeft voorgesteld. De goedkeuring van de nieuwe Europese wetgeving betekent dat verschillende Europese landen hun wetgeving op het gebied van hacken aan moeten pakken. Zo hanteert Nederland op dit moment nog een maximumstraf van één jaar voor het hacken van IT-systemen. Deze maximumstraf moet dus worden verhoogd.
De nieuwe regelgeving maakt onderscheid tussen verschillende soorten aanvallen. Een 'standaard' cyberaanval wordt met maximaal twee jaar celstraf minder zwaar bestraft dan een aanval op kritieke infrastructuur, waar een maximum celstraf van vijf jaar op staat. Ook op cyberaanvallen die zijn uitgevoerd door een criminele organisatie of waarbij grote schade wordt aangericht moeten Europese landen een minimale maximumstraf van vijf jaar opleggen.