'Motorola verzamelt veel persoonlijke data van Android-smartphones'

Android-smartphones van Motorola blijken opvallend veel data te versturen naar de fabrikant. Het gaat hierbij om allerlei privacygevoelige informatie, zoals wachtwoorden, foto's en instellingen. De data wordt ook nog eens via een onbeveiligde HTTP-verbinding naar de servers van Motorola gestuurd.
'Motorola verzamelt veel persoonlijke data van Android-smartphones'
De werkwijze is ontdekt door ontwikkelaar Ben Lincoln, die zelf een Motorola Droid X2 bezit. Het viel de ontwikkelaar op dat zijn smartphone wel erg vaak data verstuurt. Bij nader onderzoek bleek deze informatie naar servers van Motorola te worden verzonden. Lincoln bewijst zijn bevindingen met een aantal screenshots die hij in een blogpost online heeft geplaatst.
Ook andere smartphones sturen data door
Lincoln heeft alleen zijn eigen Motorola Droid X2 onderzocht. De website Pocketnow heeft echter de proef op de som genomen en onderzocht de Photon 4G, Defy en Droid 2 van Motorola. Ook deze apparaten blijken op identieke wijze persoonlijke informatie van gebruikers door te sturen naar servers van Motorola.
Consumenten die de gebruikersovereenkomst van Motorola nauwkeurig hebben gelezen konden al op de hoogte zijn van de praktijken. Motorola geef in de overeenkomst namelijk de data te verzamelen en op te slaan. Webwereld heeft zowel Motorola als Motorola's moederbedrijf Google om een reactie gevraagd. Beide partijen willen echter geen commentaar op of uitleg over de situatie geven.