Nederlanders denken niet aan risico's van openbare hotspots

Nederlanders die gebruik maken van openbare hotspots nemen over het algemeen geen veiligheidsmaatregelen. Veel gebruikers zijn daarnaast niet op de hoogte van de risico's die zij hierdoor nemen. Dit stelt Arne Uppheim, Direct Product Marketing bij Norman Data Defense Systems.
Norman Data Defense Systems
38 procent van de respondenten stelt bewust bezig te zijn met veiligheid op het moment dat zij gebruik maken van hotspots. 23 procent vindt het echter vanzelfsprekend dat het netwerk veilig is om te gebruiken, terwijl 30 procent hier in zijn geheel niet over nadenkt. 9 procent denkt wel na beveiliging op het moment dat zij hun laptop, smartphone of tablet met een openbare hotspot verbinden, maar stelt simpelweg de gok te nemen.
Verschil tussen mannen en vrouwen
De weinige aandacht voor beveiliging is problematisch, aangezien ongeveer een kwart van de Nederlanders afgelopen jaar van een openbare hotspot gebruik heeft gemaakt. 24 procent van de respondenten stelt vorig jaar een hotspot te hebben gebruikt waarvoor geen wachtwoord ingevuld hoefde te worden. 67 procent heeft dit niet gedaan. Mannen blijken vaker het risico te nemen dan vrouwen. 26 procent van de mannen surfde vorig jaar via een hotspot zonder wachtwoord, terwijl slechts 22 procent van de vrouwen stelt dit gedaan te hebben.
Mannen blijken zich daarnaast meer bewust van beveiligingsrisico's dan vrouwen. 43 procent van de mannen geeft aan voorzorgsmaatregelen te nemen om de risico's te beperken. Onder vrouwen ligt dit percentage op 33 procent.