Privacyorganisatie klaagt Britse regering aan wegens spionage

De Britse regering wordt voor de rechter gesleept wegens het spionageprogramma Tempora van de Britse geheime dienst GCHQ en het meewerken aan het Amerikaanse spionageprogramma PRISM. De organisatie Privacy International is naar de rechter gestapt.
Privacyorganisatie klaagt Britse regering aan wegens spionage
IDG News Service meldt dat de aanklacht is ingediend bij het Investigatory Powers Tribunal, een rechtbank die volledig is gericht op spionagezaken. Privacy International stelt dat de Britse overheid door burgers af te tappen buiten de wettelijke kaders lijkt te opereren. Ook stelt de organisatie dat de Britse geheime dienst aan niemand verantwoording hoeft af te leggen, terwijl ook niet duidelijk is gemaakt of de maatregel binnen proporties is.
Onderzeese datakabels aftappen
Onlangs werd duidelijk dat de Britse geheime dienst een eigen spionageprogramma heeft opgezet. De inlichtingendienst zou met Project Tempora rechtstreeks de onderzeese datakabels die in het Verenigd Koninkrijk aan land komen af te tappen. NSA-klokkenluider NSA stelt dat de Britten op deze wijze een kwart van al het internetverkeer in het land afvangen en analyseren.
Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar de spionagepraktijken. Het CTIVD onderzoekt in opdracht van de Tweede Kamer de betrokkenheid van de AIVD en MIVD bij zowel het Amerikaanse als Britse afluisterprogramma. Het onderzoek moet de rol van de Nederlandse inlichtingendienst duidelijk maken.