'Aanvallen met malafide websites zijn populair'

Cybercriminelen hebben in de eerste helft van dit jaar massaal geprobeerd internetbezoekers naar malafide websites te lokken. Maar liefst 3,14 miljard keer probeerde hackers slachtoffers te overtuigen de websites te bezoeken.
'Aanvallen met malafide websites zijn populair'
Dit stelt Fortinet, dat de uitspraken baseert op onderzoek naar meldingen uit de systemen van klanten. Naast aanvallen van malafide websites zijn ook phishingaanvallen en traditionele vormen van hacken populair. Fortinet meldt tussen december 2012 en juni 2013 142 miljoen hackpogingen te hebben geregistreerd, terwijl 4,45 miljoen phishingmailtjes zijn onderschept. Fortinet waarschuwt dat veel bedrijven nog steeds onvoldoende zijn beveiligd, waardoor zij aantrekkelijke doelwitten zijn voor cybercriminelen.
Advanced Persistent Threats
Fortinet waarschuwt ook dat aanvallen met malafide websites, phishingaanvallen en andere traditionele vormen van hacken een opstap zijn naar 'Advanced Persistent Threats' (APT's). Hierbij verbergen hackers malware in systemen met als doel deze langere tijd hier te laten zitten. De malware wordt hierdoor vaak niet direct actief, maar kan maanden of zelfs jaren blijven wachten op opdrachten van de maker(s).
Het beveiligingsbedrijf stelt dat APT's bijna altijd onderdeel zijn van een spionagecampagne en daardoor vaak het werk zijn van landen. Vooral landen als Rusland, de Verenigde Staten, China en Israël zouden zich schuldig maken aan dergelijke praktijken.