Kim Dotcom werkt aan versleutelde communicatiedienst

Kim Dotcom, oprichter van het offline gehaalde Megaupload en zijn opvolger Mega, kondigt aan een dienst te gaan lanceren waarmee chatberichten en e-mailberichten versleuteld worden verzonden. De dienst moet het afluisteren van communicatie door afluisterprogramma's als het Amerikaanse PRISM of Britse Tempora onmogelijk maken.
Kim Dotcom werkt aan versleutelde communicatiedienst
De dienst wordt in stappen uitgerold. Dotcom meldt aan Torrentfreak binnen vier tot zes weken een web-gebaseerde variant van de dienst te lanceren. Deze biedt alleen de mogelijkheid versleutelde chatberichten te verzenden. Apps voor smartphones en tablets volgen binnen twee tot drie maanden. De mogelijkheid versleutelde e-mailberichten te verzenden is nog volop in ontwikkeling en moet binnen zes tot negen maanden gelanceerd worden.
Bestand tegen PRISM
Dotcom belooft de dienst bestand te zullen maken tegen spionagepraktijken van de Amerikaanse overheid. De oprichter van Mega doelt hiermee op het PRISM-spionageprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, dat onlangs door een klokkenluider werd onthuld. De NSA monitort het online gedrag van verdachte personen via het PRISM-programma door informatie te verzamelen van de servers van grote bedrijven. Denk hierbij aan Google, Apple, Microsoft, Facebook en Twitter.
Naast Dotcom maakte ook Peter Sunde, één van de oprichters van The Pirate Bay, bekend te werken aan een versleutelde communicatiedienst onder de naam Heml.is. Ook deze dienst moet het voor inlichtingendienst onmogelijk maken mee te lezen met verzonden berichten.