Russische geheime dienst koopt typemachines om afluisteren tegen te gaan

Een Russische geheime dienst neemt maatregelen om het afluisteren van gevoelige informatie tegen te gaan. De dienst die zich bezig houdt met de beveiliging van de Russische president Poetin zou opnieuw typemachines hebben aangeschaft om de veiligheid van informatie beter te kunnen beheren.
Russische geheime dienst koopt typemachines om afluisteren tegen te gaan
Een anonieme medewerker van de geheime dienst stelt in de Russische krant Izvestia (via The Moscow Times) dat papieren documenten het afluisteren van gevoelige informatie aanzienlijk lastiger moet maken. De geheime dienst heeft een aanbesteding online gepubliceerd voor de aanschaf van twintig elektrische typemachines.
Unieke handtekening
De Russen willen in totaal 15.000 dollar aan de typemachines uitgeven, maar dan moet de apparatuur wel op 30 augustus zijn geleverd. Alle typemachines worden voorzien van een unieke handtekening, die het mogelijk moet maken uitgelekte informatie terug te leiden naar een specifieke typemachine. Dit moet het eenvoudiger maken eventuele lekken in de beveiliging op te sporen en aan te pakken.
De maatregelen zijn de anonieme bron van Izvestia op de recente onthulling van NSA-klokkenluider Edward Snowden van de Britse geheime dienst GCHQ de toenmalige president Dmitry Medvedev zou hebben afgeluisterd tijdens zijn bezoek aan het G20-top in Londen.