Nieuwe maatregelen moeten informatielekken bij de NSA voorkomen

De Amerikaanse onderminister van Defensie Ashton Carter kondigt nieuwe maatregelen aan die moeten voorkomen dat medewerkers van geheime diensten informatie lekken. Medewerkers van de National Security Agency (NSA) krijgen niet langer zo maar toegang tot gevoelige informatie.
De Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency (NSA)
Personeel van de geheime dienst krijgt niet langer standaard toegang tot gevoelige informatie. Medewerkers kunnen dergelijke informatie alleen inzien als zij toestemming hebben van een tweede persoon. Dit moet het ongeoorloofd kopiëren van gevoelige informatie en staatsgeheimen aanzienlijk lastiger maken.
Nieuwe informatielekken voorkomen
Met de nieuwe maatregelen wil de Verenigde Staten voorkomen dat opnieuw een klokkenluider opstaat bij één van zijn inlichtingendienst. Onlangs deed voormalige NSA-medewerker Edward Snowden een boekje open over de spionagepraktijken van zijn voormalige werkgever. Uit de onthullingen van Snowden bleek dat de NSA met het PRISM-programma in korte tijd een profiel kan opstellen van de bewegingen op het internet van verdachten.
De NOS meldt dat Carter daarnaast overweegt NSA-medewerkers te laten monitoren. Het Pentagon houdt al langer werknemers in de gaten die tijdens hun werk te maken hebben met onder andere atoomwapens.