Hackers steelt gegevens van alle gebruikers van het Ubuntu-forum

Het discussieforum van Ubuntu is gehackt. Een cybercrimineel heeft bij de cyberaanval zowel de e-mailadressen, gebruikersnamen als versleutelde wachtwoorden van alle gebruikers gestolen. Het forum is sinds de hack niet meer bereikbaar. Ubuntu is een open source Linux-variant van Canonical.
Ubuntu
Canonical adviseert forum-gebruikers die hetzelfde wachtwoord voor andere diensten en website gebruiken hun wachtwoord bij zo snel mogelijk te wijzigen. De wachtwoorden zijn beveiligd met een saled hash en dus niet direct toegankelijk voor de aanvaller. Ook deze beveiliging kan echter worden gekraakt. Canonical benadrukt dat er naar hun weten geen andere aan het bedrijf of Ubuntu gerelateerde website zijn gehackt.
'Het forum was slecht beveiligd'
De cyberaanval is inmiddels opgeëist door @Sputn1k_, die in een Tweet verklaarde met de hack te willen aantonen dat het Ubuntu-forum slecht is beveiligd. De hacker benadrukt geen kwade bedoelingen te hebben. Het Twitter-account is inmiddels opgeheven.
Canonical is begonnen met het op de hoogte stellen van alle gebruikers waarvan gegevens zijn gestolen. Deze gebruikers ontvangen van het bedrijf een e-mail met een verklaring en uitleg. Het bedrijf onderzoekt nog hoe de hacker exact toegang heeft weten te verkrijgen tot het systeem en werkt hierbij samen met softwareproviders. Het bedrijf belooft meer duidelijkheid te geven zodra het onderzoek is afgerond.