URL-verkorter Bit.ly populair onder cybercriminelen

URL-verkorters zijn populair. Vooral gebruikers van sociale media als Twitter, die slechts een beperkt aantal karakters in een bericht mogen verwerken, maken veel gebruik van de dienst. Ook onder cybercriminelen zijn URL-verkorters echter populair. Vooral Bit.ly wordt veel gebruikt.
URL-verkorter Bit.ly populair onder cybercriminelen
URL-verkorters verkleinen de URL van een webpagina, die hierdoor minder karakters in beslag neemt. Dit is vooral interessant bij lange URL's die anders nagenoeg alle karakters van een Tweet in beslag zouden nemen. Door een URL te verkorten met bijvoorbeeld krijgt de gebruiker de beschikking over een zeer korte URL die verwijst naar de website van Bit.ly. Hier worden bezoekers vervolgens doorverwezen naar de langere URL.
Bit.ly is populair bij cybercriminelen
Gebruikers kunnen dus voor zij op een verkorte link klikken niet zien naar welke website zij geleid worden. Dit is ideaal voor cybercriminelen, die hierdoor bezoekers ongemerkt naar malafide websites kunnen leiden. McAfee heeft de populairste URL-verkorters onder cybercriminelen onderzocht. Bit.ly blijkt met 2,1 miljoen afgekorte malafide links de absolute koplopers te zijn. TinyURL.com volgt met ruim 900.000 malafide links, terwijl Goo.gl ruim 600.000 malafide links heeft afgekort.
De top drie ziet er geheel anders uit dan vorig jaar. Vorig jaar stond de URL-afkorter Goo.gl met ruim 4,6 miljoen afgekorte malafide links nog op de absolute eerste plaats. Bit.ly volgde met ruim 1,3 miljoen afgekorte links, terwijl TinyURL.com in 2012 1,27 miljoen malafide links had afgekort. Het is niet duidelijk waarom Bit.ly ineens zo populair is geworden.