Controleer de beveiliging van je smartphone en tablet met deze checklist

Veel Nederlanders nemen hun smartphone en/of tablet mee als zij een dagje uit gaan. Dit kan echter tot allerlei vervelende situaties leiden. Zo kan je het apparaat kwijt raken, maar is het mogelijk dat je door het gebruik van WiFi-hotspots wordt bestolen van persoonlijke informatie of foto's. Kaspersky Lab heeft een checklist opgesteld waarmee smartphone- en tablet-gebruikers zeker kunnen stellen dat alle smartphones en tablets van het hele gezin goed zijn beveiligd.
Controleer de beveiliging van je smartphone en tablet met deze checklist
Bereid je voor op noodsituaties
Net zoals je de EHBO-kit liever niet gebruikt, hoop je ook dat je je telefoon niet kwijtraakt, maar het kán gebeuren. Noteer van tevoren alle gegevens die je nodig hebt bij verlies of diefstal: het telefoonnummer van je provider, je klantnummer, je eigen telefoonnummer, het 15-cijferige IMEI-nummer en het nummer van je SIM-kaart.
Kijk uit met hotspots
Gratis Wi-Fi in hotels en hamburgerrestaurants is handig, maar niet helemaal ongevaarlijk. Met de juiste software kan een kwaadwillende eenvoudig onderscheppen wat jij verstuurt en een hotspot kan ook zo maar nep zijn, opgezet door een hacker om internetters te misleiden. Dus als je wilt internetbankieren, doe dat dan alleen met een beveiligde VPN-verbinding. Wees voorbereid: installeer thuis vast een VPN-app op je smartphone of tablet!
Zet je schermvergrendeling aan
Alle smartphones en tablets beschikken over standaard beveiligingsmogelijkheden, maar dan moet je er wel voor zorgen dat die voorzieningen zijn ingeschakeld. Zet bijvoorbeeld altijd de schermvergrendeling aan, zodat iemand die de PIN of het swype-patroon niet kent niet bij je gegevens kan komen.
Installeer een beveiligings-app
Om jezelf vervolgens ook tegen virussen, phishing-activiteiten en trojans te kunnen beschermen heb je een goede beveiligings-app nodig zoals bijvoorbeeld Kaspersky Tablet Security of Kaspersky Mobile Security. Met dergelijke apps geïnstalleerd kun je jouw persoonlijke gegevens extra beveiligen en kun je wel rustig internetbankieren op je mobiele vriend.
Wees waakzaam
Laat je smartphone of je tablet nooit onbeheerd rondslingeren, want voor je het weet is iemand ermee vandoor. Mocht het tóch gebeuren en heb je Kaspersky Tablet Security of Kaspersky Mobile Security geïnstalleerd, dan kun je hiermee je toestel lokaliseren of op afstand je gevoelige data wissen.