Apple verhelpt beveiligingslek in oplader van iPhone en iPad

Apple heeft het beveiligingslek dat het mogelijk maakte iPhones en iPads te kapen via een nepoplader verholpen. Dit heeft het bedrijf bekend gemaakt op de Black Hat-hackersconferentie.

De iPhone en iPad
Onderzoekers wisten onlangs via een nepoplader die nauwelijks van de echte de onderscheiden is de iPhone en iPad te hacken. De oplader is voorzien van een miniscule Linux-computer, die in staat is malware op de mobiele apparaten te installeren. De iPhone of iPad hoeft hiervoor niet te zijn voorzien van een jailbreak.
USB-poort
De kwetsbaarheid is mogelijk doordat iOS, het besturingssysteem van de iPhone en iPad, automatisch apparatuur die via USB aan het apparaat worden gehangen vertrouwd. De apparaten hebben zelf weliswaar geen USB-poort, maar de oplader wel. Dit bood de aanvallers de mogelijkheid de iPhone en iPad om de tuin te leiden.
De oplossing is alleen beschikbaar in de nieuwste beta-versie van iOS 7, die alleen gebruikt kan worden door ontwikkelaars. Naar verwachting stelt Apple in de herfst iOS 7 voor alle gebruikers beschikbaar, waarmee het lek in zijn geheel gedicht zal worden.