'Gebruik op vakantie alleen de app van je bank voor internetbankieren'

Soms is het noodzakelijk op vakantie via internetbankieren even je bankrekening raad te plegen. Mensen gebruiken op vakantie echter vaak gratis openbare WiFi-hotspots. F-Secure adviseert mensen echter op vakantie niet via WiFi-hotspots hun bankrekening te raadplegen, maar juist de app van hun bank te gebruiken via de dataverbinding van hun smartphone.
'Gebruik op vakantie alleen de app van je bank voor internetbankieren'
Veel mensen voelen zich veilig omdat zij op hun eigen smartphone internetbankieren. F-Secure benadrukt echter dat openbare WiFi-netwerken simpelweg niet geschikt zijn voor persoonlijke of gevoelige zaken. Vakantiegangers doen er volgens het beveiligingsbedrijf dan ook verstandig alleen te internetbankieren via de dataverbinding van hun smartphone. Dit brengt weliswaar extra kosten met zich mee, maar is aanzienlijk veiliger.
HTTPS-verbinding
Banken maken doorgaans gebruik van een beveiligde HTTPS-verbinding. Ook bij het gebruik van een openbaar WiFi-netwerk wordt deze beveiligde verbinding opgezet en kan dus niet zo maar het wachtwoord worden onderschept. F-Secure waarschuwt echter dat maar liefst 39% van de consumenten één of enkele wachtwoorden gebruikt voor al zijn online accounts en profielen.
Een hacker is hierdoor vaak wel in staat het wachtwoord van een andere, minder veilige website te bemachtigen. Dit aangezien gebruikers hier wel vaak via een onbeveiligde website inloggen. Aangezien dit wachtwoord vaak ook wordt gebruikt voor internetbankieren heeft de hacker vervolgens ook toegang tot het online bankaccount van zijn slachtoffer.