Onderzoekers hacken GPS-systeem van megajacht

Zelfs megajachten zijn niet veilig voor hackers. De eigenaren van het dure jacht 'White Rose of Drachs' nodigde een aantal onderzoekers uit om het GPS-systeem van de boot te proberen te hacken. De onderzoekers zijn hierin geslaagd en wisten met behulp van GPS-spoofing de koers van de boot te wijzigen.
De onderzoekers van de Universiteit van Austin, Texas wisten met behulp van een apparaat GPS-signalen uit te zenden naar de twee GPS-antennes van het schip. Door voldoende signalen uit te zenden wisten zij uiteindelijk alle GPS-signalen die de boot van satellieten ontvangt te vervangen door eigen signalen.
De onderzoekers wisten hierdoor het navigatiesysteem van de boot te kapen. Dit bood hen allerlei mogelijkheden. Zo wisten zij de boot te dwingen een andere koers aan te houden en dus naar een andere locatie te varen. Hierbij wijzigde zij de koers telkens slechts enkele graden tot het moment dat het navigatiesysteem de wijziging opmerkte en de koers probeerde te corrigeren. De onderzoekers verzonden vervolgens nieuwe vervalse GPS-signalen uit, waardoor de boot in werkelijkheid nog verder uit koers raakte.
De geleidelijke wijzigingen zorgde er daarnaast voor dat de kapitein van het schip de wijzigingen in de koers niet opmerkte. Het scherm van het navigatiesysteem toonde namelijk gewoon dat de boot in een rechte lijn vooruit vaarde. Het schip werd uiteindelijk honderden meters uit koers gebracht.