Onderzoekers hacken remmen en besturing van auto's

Dat niet alleen computer gehackt kunnen worden is al langer duidelijk. Twee beveiligingsonderzoekers hebben echter een nieuwe hack ontdekt. De experts zijn erin geslaagd zowel de besturing als de remmen van een Ford Escape en Toyota Prius te hacken. De remmen kunnen hierdoor via een laptop aan of juist uit worden gezet.
Onderzoekers hacken remmen en besturing van auto's
Fobes meldt dat de beveiligingsexpert Charlie Miller van Twitter en Chris Valasek van IOActive het lek hebben ontdekt. De twee hebben een jaar aan het lek gewerkt voordat zij met de kwetsbaarheid naar buiten zijn getreden. De beveiligingsexperts zijn erin geslaagd de controle over de Ford Escape en Toyota Prius over te nemen. Zo kunnen zij niet alleen de remmen van de auto's aan- of juist uitzetten, ook kunnen zij via de laptop de auto heftige stuurbewegingen laten maken.
Stuurbekrachtiging en navigatie aanpassen
De kwetsbaarheid biedt ook andere opties. Zo is het mogelijk de claxon van de auto's op afstand te bedienen of de stuurbekrachtiging aan te passen. Ook kan de snelheidsmeter worden beïnvloed, waardoor bestuurders niet langer zeker weten hoe hard zij rijden. Het navigatiesysteem in de auto is eveneens kwetsbaar en kan via een laptop wijs worden gemaakt dat de auto zich op een andere positie bevind.
De hack is alleen mogelijk als de laptop fysiek op de auto's is aangesloten, waardoor het gevaar op dit moment beperkt blijft. Ford laat in een reactie weten de ontdekking van Miller en Valasek desondanks zeer serieus te nemen. Toyota ziet minder gevaar in de ontdekking en benadrukt dat deze alleen mogelijk is als een laptop fysiek op de auto wordt aangesloten.