'Nederlandse bedrijven betalen hoogste bedrag in Europa voor ongelicentieerde software in eerste he

Cijfers van de BSA | The Software Alliance laten zien dat Nederlandse bedrijven in Europa het hoogste bedrag betalen voor het gebruik van ongelicentieerde software. In de eerste helft van 2013 betaalden Nederlandse bedrijven 1,6 miljoen euro voor het gebruik van ongelicentieerde software. Dat is iets meer dan in de eerste helft van 2012. Het bedrag van 1,6 miljoen euro is opgebouwd uit boetes, schadeloosstellingen en de kosten van de aanschaf van officiële licenties voor toekomstig legaal gebruik van de software. Het bedrag is exclusief bijkomende kosten, zoals advocaatkosten. In de eerste helft van 2013 was één Nederlands bedrijf alleen al 278.000 euro kwijt door het gebruik van ongelicentieerde software.
BSA | The Software Alliance
Softwarepiraterij is in Nederland illegaal op grond van de artikelen 31 en 32 van de Auteurswet. Iedereen die legale software koopt, schaft een licentie aan voor gebruik op basis van de licentievoorwaarden. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om een officieel pakket op verschillende computers te gebruiken, tenzij de licentie dat expliciet goedkeurt. Iedereen die software gebruikt zonder de juiste licentie maakt inbreuk op het auteursrecht die de software beschermt en kan te maken krijgen met juridische maatregelen. Dat kan leiden tot acties als boetes, schadeloosstellingen, inbeslagname van apparatuur en persoonlijke aansprakelijkheid. Het is daarom essentieel voor bedrijven om hun software te beheren en te optimaliseren zodat ze er optimaal van profiteren. Software Asset Management (SAM) is een erkende discipline die een raamwerk en de kennis biedt voor bedrijven om hun kritische bedrijfsmiddelen proactief te beheren.
Julian Swan, Director of Compliance Marketing bij de BSA in de EMEA-regio: “Het omzeilen van de regels om geld te besparen is slechte bedrijfsvoering. Naast het betalen van boetes en schadeloosstellingen, zijn er substantiële veiligheidsrisico’s. Ongelicentieerde software is niet optimaal beschermd tegen malware. Dat betekent dat niet alleen de financiële gezondheid van een bedrijf in gevaar is, maar ook de productiviteit, de mogelijkheden om te reageren op klantvragen en de professionele reputatie. Daarnaast beschermen overheden wereldwijd intellectuele eigendom, waaronder software, omdat dit ten goede komt aan consumenten en de economie. Wanneer innovators gecompenseerd worden voor de producten die zij creëren, worden ze gestimuleerd voor verdere technologische vooruitgang en economische groei. Softwarediefstal heeft meer economische consequenties dan andere inbreuken op het auteursrecht omdat software een productietool is.”
Een onderzoek van de BSA | The Software Alliance en INSEAD, een van de meest toonaangevende business schools ter wereld, laat zien dat een toename van legale software van een procent in Nederland zorgt voor 838 miljoen euro extra in de economie. Voor ongelicentieerde software is dat 195 miljoen euro. Er is dus voor 645 miljoen euro aan voordeel te behalen door gebruik van officiële software.