Ransomware richt zich specifiek op Nederlandse Mac-gebruikers

Enige tijd geleden dook een op Mac-gebruikers gerichte ransomware-variant op. De ransomware vergrendelt de webbrowser Safari en probeert slachtoffers te overtuigen 300 dollar te betalen. Europese gebruikers kregen in eerste instantie een pagina van Europol te zien. Een nieuwe variant van de ransomware richt zich nu echter specifiek op Nederlandse Mac-gebruikers.
Ransomware richt zich specifiek op Nederlandse Mac-gebruikers
F-Secure meldt een nieuwe variant te hebben ontdekt die een webpagina toont die afkomstig lijkt te zijn van een afdeling van de Nederlandse politie die zich met cybercriminaliteit bezig houdt. Het bericht is voorzien van logo's van de Nederlandse politie en toont daarnaast een Nederlandse tekst. Grammaticaal zit het bericht overigens zeer slecht in elkaar, waaraan oplettende gebruikers de malafide achtergrond van het bericht kunnen herkennen.
De cybercriminelen achter de ransomware hebben niet alleen voor Nederland, maar ook voor andere Europese landen een aparte variant gemaakt. Onder andere voor Spanje, Groot-Brittannië en Duitsland zijn varianten opgedoken. Om gebruikers te overtuigen dat zij inderdaad eenvoudig opgespoord kunnen worden toont de malware daarnaast zowel het IP-adres als de locatie van het slachtoffer.