Nederlandse overheid gaat burgers DigiD-smartcards verstrekken

De Nederlandse overheid gaat burgers voorzien van DigiD-smartcards die zijn uitgerust met nfc-chips. De nfc-chip maakt het mogelijk contactloos met de kaarten te communiceren. De nieuwe identificatiemethode zal worden gebruikt voor zowel publieke als private diensten.
DigiD
De overheid heeft een marktconsultatie gepubliceerd waarin de overheid zijn eisen voor de DigiD-smartcards bekend maakt. De smartcards moeten de identificatiemethode DigiD vervangen. Burgers moeten vanaf 2015 in staat zijn met de smartcard zichzelf te identificeren om digitale zaken met de overheid te kunnen regelen.
NFC
NFC moet het mogelijk maken contactloos met de smartcards te communiceren. De overheid stelt in de marktconsultatie dat nfc hiervoor op dit moment de standaard is. De burgers blijft dankzij de smartcard de fysieke controle houden over zijn persoonlijke gegevens.
Op het gebied van beveiliging eist de overheid dat de smartcards voldoen aan de eisen van STORK. STORK is een Europees raamwerkprogramma voor het elektronisch uitwisselen van identiteitsgegevens. Het programma biedt vier verschillende niveau's van beveiliging. De overheid wil dat de smartcards voldoen aan STORK 4, het hoogste niveau van beveiliging volgens het raamwerkprogramma. Voor privaat gebruik neemt de overheid in sommige gevallen genoegen met STORK 3.
Uitrol
De DigiD-smartcards moeten van 2015 worden uitgerold en binnen drie jaar beschikbaar zijn voor alle Nederlandse burgers. Naar verwachting worden in eerste instantie tien miljoen smartcards verspreid.