Rechtbank: 'NSA schendt systematisch zijn bevoegdheden'

De Amerikaanse geheime dienst NSA schendt op regelmatig en systematisch zijn bevoegdheden om burgers af te tappen. De dienst heeft op onwettige wijze maar liefst 50.000 e-mailberichten van Amerikaanse burgers afgetapt.
NSA
Dit constateert de United States Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), een rechtbank die het gedrag van inlichtingendiensten beoordeeld. Ook zou de NSA de rechtbank meerdere malen hebben voorzien van onjuiste of onvolledige informatie. FISC stelt dat de geheime dienst hiermee de rechtbank om de tuin heeft proberen te leiden.
Geheim vonnis
De rechtbank heeft het vonnis al eerder gegeven, maar de documenten waren tot nu toe geheim. Een rechter verplicht de Amerikaanse overheid echter nu de documenten alsnog openbaar te maken. De documenten tonen aan dat de FISC de NSA verplicht heeft zijn spionageprogramma aan te passen, zodat de aftappraktijken voldoen aan de wet.
Robert Litt, woordvoerder van de Coördinator van nationale inlichtingen, laat in een reactie aan Ars Technica dat het gaat om een 'relatief kleine verzameling van communicatieuitingen van Amerikaanse burgers die per ongeluk zijn verzameld'. Litt stelt dat het vonnis juist aantoont dat de NSA de wetgeving respecteert en dat de NSA 'geen inhalige organisatie is die Amerikaanse burgers wil bespioneren'.

Rechtbank: 'NSA schendt systematisch zijn bevoegdheden'

De Amerikaanse geheime dienst NSA schendt op regelmatig en systematisch zijn bevoegdheden om burgers af te tappen. De dienst heeft op onwettige wijze maar liefst 50.000 e-mailberichten van Amerikaanse burgers afgetapt.
NSA
Dit constateert de United States Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), een rechtbank die het gedrag van inlichtingendiensten beoordeeld. Ook zou de NSA de rechtbank meerdere malen hebben voorzien van onjuiste of onvolledige informatie. FISC stelt dat de geheime dienst hiermee de rechtbank om de tuin heeft proberen te leiden.
Geheim vonnis
De rechtbank heeft het vonnis al eerder gegeven, maar de documenten waren tot nu toe geheim. Een rechter verplicht de Amerikaanse overheid echter nu de documenten alsnog openbaar te maken. De documenten tonen aan dat de FISC de NSA verplicht heeft zijn spionageprogramma aan te passen, zodat de aftappraktijken voldoen aan de wet.
Robert Litt, woordvoerder van de Coördinator van nationale inlichtingen, laat in een reactie aan Ars Technica dat het gaat om een 'relatief kleine verzameling van communicatieuitingen van Amerikaanse burgers die per ongeluk zijn verzameld'. Litt stelt dat het vonnis juist aantoont dat de NSA de wetgeving respecteert en dat de NSA 'geen inhalige organisatie is die Amerikaanse burgers wil bespioneren'.