Stichting voor internetvrijheid gaat exit nodes hosten voor Tor-netwerk

De Nederlandse stichting Hart voor internetvrijheid gaat het anonimiseringsnetwerk Tor Project helpen. De stichting wil Tor nodes en Tor exit nodes gaan draaien, waardoor de organisatie een bijdrage levert aan het in stand houden van het Tor-netwerk. Hart voor internetvrijheid is een stichting die is opgericht tijdens de hackersconferentie Observe Hack Make 2013.
Als exit node voor Tor functioneren is niet zonder risico. Het verkeer dat via het Tor-netwerk wordt gezonden legt een weg af via verschillende Tor nodes voordat deze de exit node bereikt. De exit node is de laatste machine waardoor het Tor-verkeer gaat voordat deze zijn eindbestemming, denk aan een website of een server, bereikt. Het IP-adres van de exit node is hierdoor zichtbaar voor deze eindbestemming.
Het kan hierdoor voorkomen dat websites die slachtoffer zijn van bijvoorbeeld hackers het IP-adres van de exit node in hun logbestanden tegenkomen. De eigenaar van de exit node kan dan ook bezoek krijgen van de politie of zelfs opgepakt worden. De exit nodes zijn echter cruciaal om het Tor-netwerk te kunnen laten opereren. Deze exit nodes wil de stichting Hart voor internetvrijheid dus gaan hosten.