Minister Opstelten reageert op Big Brother Awards 2013

Minister Opstelten van Justitie en Veiligheid is samen met de Belastingdienst tot winnaars uitgeroepen van de Big Brother Awards. Opstelten reageert in een video en stelt dat Nederland zich moet wapenen tegen gerichte cyberaanvallen.
De Big Brother Awards is een prijs die wordt uitgereikt aan de persoon, het bedrijf of de instantie die de privacy van Nederlandse burgers het meest heeft geschonden. De awards worden uitgereikt door Bits for Freedom, een organisatie die op komt voor internetvrijheid. De jaarlijkse awards zijn gisteren voor de negende keer uitgereikt. Ditmaal zijn minister Opstelten en de Belastingdienst uitgeroepen tot winnaars.
Gemengde gevoelens
Minister Opstelten laat weten gemengde gevoelens te hebben over de award. De minister zegt in een video die op YouTube is geplaatst dat er absoluut geen is van desinteresse in de privacy van burgers. Opstelten stelt dat de ontwikkeling op het gebied van cybercrime echter razendsnel zijn en gerichte cyberaanvallen grote schade kan aanrichten in vitale sectoren van de maatschappij. Nederland moet zich volgens de minister dan ook wapenen tegen dergelijke cyberaanvallen. Dit zou dan ook de reden zijn dat de overheid de wetgeving op dit gebied voortdurend moet aanscherpen.
Opstelten benadrukt dat de ruimere bevoegdheden die met name de politie heeft gekregen gebonden is aan strenge regels. Zo is altijd vooraf toetsing door een rechter noodzakelijk. Ook laat de minister weten dat er altijd een zorgvuldige afweging van belangen zal plaatsvinden en dat privacy hierbij een belangrijke rol speelt.