Verdubbeling van Tor-gebruikers mogelijk veroorzaakt door botnet

Het aantal gebruikers van het anonimeringsnetwerk Tor is in korte tijd verdubbelt. Maar liefst 1,2 miljoen gebruikers zouden het netwerk inmiddels gebruiken. Tor-ontwikkelaar Roger Dingledine laat echter weten dat het niet is uitgesloten dat een botnet verantwoordelijk is voor de enorme toename in het aantal gebruikers.
De verdubbeling van het aantal Tor-gebruikers wordt mogelijk veroorzaakt door een botnet
De hoeveelheid gebruikers van het Tor-netwerk is de afgelopen jaar stabiel gebleven. Gemiddeld maakte ongeveer 550.000 mensen gebruik van het netwerk. Deze maand is het gebruik echter onverwachts fors toegenomen. Statistieken laten een enorme piek zien waaruit blijkt dat maar liefst 1,2 miljoen gebruikers het Tor-netwerk hebben gebruikt.
Natuurlijk groei is onwaarschijnlijk
Dingledin stelt dat de verdubbeling van het aantal gebruikers in een dusdanig korte tijd heeft plaatsgevonden dat hij een natuurlijk groei onwaarschijnlijk acht. De razendsnelle groei zou perfect passen bij het profiel van een botnet. De ontwikkelaar sluit echter ook een aanval op de Tor directory authorities niet uit. Het Tor-netwerk is in het verleden eerder doelwit geweest van dergelijke aanvallen.
Paul Syverson stelt dat het ook om een mislukt onderzoeksexperiment kan gaan. De wiskundige voor het Centrum voor High Assurance Computer Systems (CHACS) benadrukt dat allerlei malafide praktijken plaatsvinden, maar dat dit soort dingen in de meeste gevallen worden veroorzaakt door incompetentie.