Liftfabrikanten mogen personeel via mobiele telefoon monitoren

Twee Canadese liftfabrikanten hebben van de Canadese privacycommissie toestemming gekregen personeel via hun mobiele telefoon te volgen. De commissie stelt dat werkgevers het recht hebben werknemers te monitoren om te controleren of zij ook daadwerkelijk aan het werk zijn. Thyssenkrupp Elevator Canada en Kone moesten zich in de rechtbank vertegenwoordig aangezien zij de privacywetgeving zouden overtreden door personeelsleden te monitoren.
Liftfabrikanten mogen personeel via mobiele telefoon monitoren
De twee liftfabrikanten houden personeel nauwlettend in de gaten. Zo wordt hun locatie via de GPS-module in hun mobiele telefoon geregistreerd. Daarnaast leggen de bedrijven ook de rijstijl van de werknemers in bedrijfsauto's vast. De fabrikanten stellen dat het noodzakelijk is de locatie van onderhoudspersoneel te controleren om zeker te stellen dat de reistijd tussen werkplekken acceptabel is en om het personeel in geval van nood snel te kunnen opsporen. Daarnaast kunnen de bedrijven controleren of personeel tijdens werkuren daadwerkelijk aan het werk is.
De bedrijven hanteren verschillende methodes om hun personeel in de gaten te houden. Zo maakt Kone gebruik van de GPS-module in smartphones, waarmee meerdere malen per uur de locatie van het apparaat wordt doorgegeven. Thyssenkrup kijkt alleen naar de rijstijl van medewerkers in bedrijfsauto's. Zowel de locatie, snelheid waarmee het personeel rijdt, de rijstijl en de efficiënte van de gekozen routes worden vastgelegd.
Via: CTV News