NSA kan smartphones op afstand uitlezen

De NSA kan zichzelf op afstand toegang verschaffen tot nagenoeg alle smartphones. Eenmaal binnen kan de geheime dienst vrijwel alle informatie op de apparaten inzien. Denk hierbij aan contactlijsten en sms-berichten, maar ook aan de locatie van de gebruiker.
Ook iPhones, Android-smartphones en BlackBerry's zijn niet veilige voor de NSA
Der Spiegel heeft geheime informatie kunnen inzien waaruit dit zou blijken. De NSA kan volgens de Duitse krant zichzelf toegang verschaffen tot Android-smartphones, iPhones en BlackBerry's. De Amerikaanse inlichtingendienst zou voor iedere grote fabrikant van smartphones een aparte werkgroep hebben opgeschept. Deze werkgroep is verantwoordelijk voor het vinden van manieren om de apparaten binnen te kunnen dringen en informatie te kunnen onderscheppen.
Samenwerking met GCHQ
De NSA blijkt samen te werken met buitenlandse inlichtingendiensten om de beveiliging van smartphones te hacken. De NSA zou voor het kraken van de beveiliging van BlackBerry's, die in 2009 een update heeft gekregen, hebben samengewerkt met de Britse dienst GCHQ. De beveiliging zou binnen enkele maanden zijn gekraakt en in maart 2010 weer toegang hebben gehad tot BlackBerry's.
Smartphones worden volgens Der Spiegel niet op grote schaal afgeluisterd. De NSA zou de ingangen gebruiken om gerichte aanvallen op individuen te kunnen lanceren. Hierbij wordt voor ieder doelwit een aparte op maat gemaakte procedure opgezet.