Belgacom mogelijk slachtoffer van cyberspionage door ander land

Een Nederlands beveiligingsbedrijf heeft geavanceerde malware gevonden in de communicatie-infrastructuur van de Belgische provider Belgacom. Elio di Rupo, de premier van België, laat in een verklaring tegenover De Standaard weten dat er aanwijzingen zijn voor 'de betrokkenheid van een ander land'. De Belgische regering heeft laten weten de zaak hoog op te nemen.
De Belgische provider Belgacom is slachtoffer van cyberspionage
De malware is aangetroffen nadat Belgacom door een onbekend Nederlands beveiligingsbedrijf een grootschalig onderzoek liet uitvoeren naar de spionageactiviteiten van de Verenigde Staten. Hierbij zouden aanwijzingen zijn aangetroffen die wijzen op de betrokkenheid van een ander land. Mogelijk is Belgacom dus slachtoffer geworden van cyberspionage door een buitenlandse overheid. De Belgische regering waarschuwt indien dit bevestigt wordt 'gepaste stappen' te zullen nemen. De Belgische overheid heeft een meerderheidsbelang in Belgacom.
Strategische informatie verzamelen
In de verklaring stelt Di Rupo dat de aanval niet was gericht op het saboteren van de activiteiten van Belgacom. De aanvallers zouden strategische informatie hebben verzameld. De zaak wordt op dit moment onderzocht door de Belgische federale politie en het federaal pakket. Ook de Belgische telecomwaakhond BIPT doet onderzoek naar de aangetroffen malware.
De malware werd al enkele maanden geleden aangetroffen. Belgacom heeft op 19 juli een klacht ingediend over de cyberaanval. Sindsdien wordt de zaak onderzocht. De onderzoekers wijzen nog geen directe verdachte aan. Verschillende Belgische media stellen echter op basis van anonieme bronnen dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA achter de aanval zit. Het NRC meldt dat mogelijk ook de Britse geheime dienst GCHQ bij de zaak betrokken is.
Unieke malware en encryptietechnologie
De cyberaanval zou zeer geavanceerd zijn. De hackers maken onder andere gebruik van unieke malware en encryptietechnologie om het systeem van Belgacom aan te vallen. Ook zouden zij over een grote hoeveelheid geld beschikken om hun aanval te financiëren.