Nieuwe modem devolo voorziet in stabiele en veilige datacommunicatie voor smart homes en smart grid

Onder het motto ‘Voorzien in betrouwbare en efficiënte communicatie in een smart grid’ presenteert devolo tijdens de European Utility Week 2013 het eerste G3-PLC-modem in DINRail-formaat. Met dit modem is stabiele, veilige en kostenefficiënte datacommunicatie mogelijk tussen meetpunten in een smart home en nodes binnen een smart grid. Tijdens de ontwikkeling van dit product zijn uitgebreide veldtesten uitgevoerd. Die toonden prestaties van PLC-technologie in frequenties tot 500 kHz. De European Utility Week 2013 vindt plaats van 15 tot en met 17 oktober 2013 in de RAI Amsterdam en richt zich op thema’s rond smart grid en smart home.
Eerste G3-PLC-modem in DINRail-formaat voor PLC-Access
De focus tijdens de beurs ligt voor devolo op het eerste G3-PLC-modem in DINRail-formaat. Dankzij compatibiliteit met DINRail is het modem direct te integreren in een switch-box. Daarmee is goed in te spelen op de eisen van communicatie op access-gebied. Tegelijkertijd is te voorzien in een kostenefficiënte installatie in het smart home. Het prototype dat devolo tijdens de beurs presenteert, is de technologische evenknie van het G3-PLC-modem dat uitgebreide veldtesten heeft ondergaan. Het product is naar verwachting commercieel beschikbaar in 2014.
Getest onder levensechte omstandigheden
De ontwikkeling van het G3-PLC-modem ging vergezeld van een uitgebreide veldtest van Powerline-communicatie binnen het access-gebied. Tijdens deze test is gekeken naar de prestaties van de PLC-technologie. Ook keken de onderzoekers naar de mate waarin het modem voldoet aan de EMC-richtlijnen binnen een standaard clustersegment. De resultaten hiervan waren indrukwekkend. De Powerline-technologie van devolo in het frequentiebereik tussen de 150 en 500 kHz biedt de ideale communicatie-infrastructuur voor alle realtime applicaties in een smart grid met volledige IP-ondersteuning. Het biedt tevens voldoende capaciteit voor toekomstige toepassingen.
http://www.infosecuritymagazine.nl/uploads/kaartveldtestdevolo.png
Kaart van uitgebreide veldtest van Powerline-communicatie binnen het access-gebied
In tegenstelling tot de Cenelec A band (9 – 95 kHz) biedt de G3-PLC technologie in het 150 – 500 kHz frequentiebereik significant hogere datasnelheden met dezelfde voeding. De devolo-oplossing is klaar voor gebruik door de markt. Meer informatie over de succesvolle veldtesten is beschikbaar op de stand van de G3 Alliance en op www.dLANsolutions.de.
Bezoek devolo tijdens de European Utility Week (15-17 oktober, RAI Amsterdam) op de stand van de G3 PLC Alliance stand at, 2013 (Hal 1, standnummer C56). Neem contact op met Walter Krott via Walter.Krott@devolo.de voor een persoonlijke afspraak.
Meer informatie over de mogelijkheden van de Powerline-technologie is te vinden op www.youtube.com/devolo.