Cybercrime kost Europa 290 miljard euro per jaar

Cybercriminaliteit levert Europa een schadepost van maar liefst 290 miljard per jaar op. Dit stelt de Bijzondere Commissie georganiseerde misdaad, corruptie en witwassen (CRIM).
Cybercrime kost Europa 290 miljard euro per jaar
De CRIM heeft onderzoek gedaan naar de schade die georganiseerde misdaad in Nederland oplevert. De organisatie ziet ook cybercriminaliteit als georganiseerde misdaad en heeft dit daarom ook meegenomen in zijn onderzoek. Het eindrapport over het onderzoek is nog niet officieel gepubliceerd, maar het Duitse Der Spiegel bericht alvast over de resultaten.
Grote schadepost
Cybercriminaliteit blijkt met maar liefst 290 miljard euro schade per jaar een aanzienlijke schadepost binnen Europa te zijn. Cybercrime levert maar liefst 2,5 keer zoveel schade op als corruptie, dat goed is voor een schadepost van 120 miljard euro.
Het onderzoek specificeert de schade van cybercrime niet. Het is hierdoor niet duidelijk welke vormen van cybercriminaliteit de meeste schade opleveren.