OM heeft onvoldoende cybercrimespecialisten in dienst
Het Openbaar Ministerie heeft onvoldoende specialisten in cybercriminaliteit in dienst. Het OM kan hierdoor niet alle cybercrimezaken daadwerkelijk behandelen. Dit zegt Lodewijk van Zwieten, landelijk officier van justitie cybercriminaliteit, bij het radioprogramma BNR Juridische Zaken.

"In beginsel zou iedere officier een computercriminaliteitszaak moeten kunnen behandelen. Maar we merken in de praktijk dat die technologie zo snel gaat, dat het lastig is om daarvoor genoeg specialisten in huis te krijgen", aldus Van Zwieten. De bezuinigingen in Nederland treffen ook het OM. Van Zwieten stelt dat het een voortdurend gevecht is om cybercriminaliteit onder de aandacht te brengen.
Cybercriminelen komen niet ongestraft weg
Dat het OM onvoldoende specialisten in cybercrime in dienst heeft om alle cybercrimezaken te kunnen behandelen betekent overigens niet dat cybercriminelen ongestraft met hun misdaden wegkomen. Het OM probeert rechtszaken op een algemenere manier ten laste te leggen.
"Gelukkig is het wel zo dat de meeste computercriminaliteit het doel heeft om veel geld te verdienen. Als het gaat om geld verdienen op oneigenlijke manieren, dan denk je al snel aan fraude en witwassen. Die criminaliteit kunnen we ook met een minder specialistische aanpak criminaliteit bestrijden", zegt Van Zwieten.
Discussie op Facebook
Van Zwieten discussieert deze week op Facebook met jongeren over cybercriminaliteit. Hierbij is onder ander aandacht voor pikante foto's, die nadat bekend werd dat Frank R. uit Cuijk jarenlang onder andere via internet meisjes heeft misbruik veel in het nieuws is. Jongeren stellen dat zij meer gewezen zouden moeten worden op dergelijke gevaren. Opvoeding en school kunnen volgens Van Zwieten hierbij een belangrijke rol spelen.