Europol: 'Bendes zetten hackers in om drugs te smokkelen'

Drugsbendes maken op grote schaal gebruik van hacker om in te breken in de IT-systemen van internationale havens. De cybercriminelen hacker onder andere websites en veiligheidssystemen van havens. Dit stelt hen in staat eenvoudiger drugs te smokkelen en nauwkeurig in de gaten te houden waar de drugs zich bevindt.
Europol: 'Bendes zetten hackers in om drugs te smokkelen'
Dit zegt Rob Wainwright, directeur van Europol, tegen de BBC. Wainwright waarschuwt voor de groeiende interesse van drugsbendes in cybercriminaliteit. De directeur van Europol verwacht cybercriminaliteit in de toekomst steeds vaker terug te zien als onderdeel van drugshandel.
Informatie verzamelen
Cybercriminelen kunnen door IT-systemen van havens te hacken allerlei informatie verzamelen. Zo kunnen zij nauwkeurig nagaan welke container naar welke haven wordt verscheept en waar deze container zich op het terrein van de haven bevind. Dit maakt het voor drugshandelaren eenvoudiger hun goederen te verstoppen in containers. Daarnaast kunnen de handelaren op ieder moment de locatie van hun goederen controleren met behulp van het gehackte IT-systeem van een haven.
Wainwright stelt dan ook dat de politie mee moet innoveren met deze ontwikkeling. Agenten zouden slimmer moeten leren omgaan met computers, zodat zij de strijd aan kunnen gaan met cybercriminelen. Ook vanuit de overheid is meer aandacht voor het probleem noodzakelijk. Zo is het volgens Wainwright noodzakelijk een wettelijk kader op te zetten die de mogelijkheid biedt dergelijke vormen van criminaliteit te bestrijden.
Aanval op containerterminals
Dat criminelen hackers inzetten voor het inbreken in IT-systemen is al langer bekend. Begin dit jaar werd bekend dat cybercriminelen het computersysteem van een bedrijf in de Antwerpse haven hadden gehackt. De cybercriminelen konden hierdoor het eigendomsbewijs van containers bemachtigen en wisten er met meerdere containers vandoor te gaan.