NSA-kantoor van Snowden was onvoldoende beveiligd

Het kantoor van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA waar klokkenluider Edward Snowden heeft gewerkt was onvoldoende beveiligd. Dit stellen Amerikaanse overheidsfunctionarissen tegen persbureau Reuters.
NSA-kantoor van Snowden was onvoldoende beveiligd
Amerikaanse overheden hebben nieuwe anti-spionagesoftware tot hun beschikking die op alle overheidsmachines geïnstalleerd dient te worden. De software had ook op de machines van de NSA moeten staan, maar de geheime dienst had de software nog niet geïnstalleerd. De NSA zou te weinig bandbreedte beschikbaar hebben gehad om de software te kunnen installeren en effectief te laten draaien.
NSA is een uitzondering
De NSA is hiermee een uitzondering. Andere Amerikaanse overheidsdiensten zouden de software al wel hebben geïnstalleerd. De anti-spionagesoftware is specifiek bedoeld om het lekken van informatie tegen te gaan. Het ontbreken van deze software stelde Snowden in staat honderdduizenden documenten te downloaden en op te slaan. Deze documenten zijn inmiddels op grote schaal uitgelekt.
De beveiliging van de NSA is volgens de Amerikaanse overheidsfunctionarissen op dit moment weer op orde. Het lekken van informatie door Snowden zou de NSA hebben gedwongen de software versneld te installeren. Een dergelijk lek zou nu dus niet meer mogelijk moeten zijn.