NSA verzamelde metadata van 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken

De Amerikaanse inlichtingendienst heeft in één maand tijd de telefoonnummers van maar liefst 1,8 miljoen telefoonnummer afgetapt. De geheime dienst heeft de metadata van de telefoongesprekken verzameld. Hoeveel gesprekken ook daadwerkelijk zijn afgeluisterd is onduidelijk.
NSA verzamelde metadata van 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken
Dit blijkt uit data van Der Spiegel die al in juni is gepubliceerd. De context van de data ontbrak toendertijd. De Franse website Le Monde schept nu echter duidelijkheid. De metadata van telefoongesprekken bestaat uit zowel de locaties waar vandaan is gebeld als de telefoonnummers van beide gesprekspartners. De informatie zou per telefoonnummer zijn opgeslagen in een database van de NSA.
Afgeluisterde telefoongesprekken
Het is onduidelijk hoeveel telefoongesprekken daadwerkelijk zijn afgeluisterd. De NSA kan simpelweg een nummer uitkiezen om af te luisteren, waarna alle telefoongesprekken van en naar dit nummer automatisch worden opgeslagen.
"Dit kan natuurlijk niet", reageert Ronald van Raak van de SP tegenover Tweakers."De Tweede Kamer moet nu zelf verantwoordelijkheid nemen, want minister Plasterk blijft oorverdovend stil." Van Raak wil dat de Tweede Kamer zelf een onderzoek start en stelt voor klokkenluider Edward Snowden uit te nodigen in de Tweede Kamer. Hierbij zou de minister moeten garanderen dat Snowden niet wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.