AMS-IX opent Amerikaans internetknooppunt

AMX-IS maakt bekend definitief via een dochteronderneming een Amerikaans internetknooppunt op te gaan zetten. Het knooppunt krijgt de naam AMS-IX New York en mag op geen enkele wijze in verbinding komen te staan met het Nederlandse internetknooppunt van AMS-IX in Amsterdam.
AMS-IX opent Amerikaans internetknooppunt
Het plan van AMS-IX zorgde eerder nog voor veel onrust. Verschillende partijen maakte zich zorgen over de gevolgen die een uitbreiding naar de Verenigde Staten (VS) kon hebben. Zo kan de Amerikaanse overheid via de Patriot Act zonder tussenkomst van een rechter informatie opvragen bij bedrijven die in de VS zijn gevestigd.
Het opzetten van een volledige gescheiden dochteronderneming voorkomt dat de Amerikaanse overheid via de Amerikaanse dochteronderneming informatie over het Nederlandse knooppunt van AMS-IX kan bemachtigen. Het Amerikaanse knooppunt zal daarnaast op geen enkele wijze in verbinding staan met het Nederlandse knooppunt. Ook mag personeel dat in de Amerikaanse dochteronderneming in dienst is mag niet in Nederland aan de slag.