'CIA betaalt AT&T jaarlijks 10 miljoen dollar voor informatie'

De Amerikaanse geheime dienst CIA blijkt telecomoperator AT&T jaarlijks te betalen in ruil voor metadata van buitenlandse telefoongesprekken. De deal levert AT&T 10 miljoen dollar per jaar op.
Dit meldt The New York Times op basis van bronnen binnen de Amerikaanse regering. De telecomprovider zou de informatie op vrijwillige basis leveren en dus niet gedwongen worden. De CIA levert de telefoonnummers van verdachte personen aan, waarna AT&T de metadata van dit telefoonnummer aan de overheidsdienst overhandigt.
Wetgeving omzeilen
Het delen van informatie over Amerikaanse burgers is volgens de Amerikaanse wet niet toegestaan. AT&T schermt daarom informatie over Amerikanen af in de metadata die het bedrijf aan de CIA levert. Informatie van bijvoorbeeld Europeanen wordt dus niet afgeschermd en is dus wel gewoon inzichtelijk voor de Amerikaanse inlichtingendienst.
Het zou niet de eerste keer zijn dat AT&T samenwerkt met de overheid. De bronnen stellen dat AT&T een goede relatie heeft met de Amerikaanse overheid en ook in het verleden regelmatig op vrijwillige basis informatie met de autoriteiten heeft gedeeld.